Jeg har en livsenergi av en annen verden, og har stooort hjerte for håndarbeid og annet som er moro!
Velkommen!
Sitt gjerne ned og ta en prat.... Kaffe?? Te??

tirsdag 24. februar 2009

Utfordring; Matoppskrifter!

Jeg fikk en utfordring av Bittami for en tid tilbake, men jeg måtte bare gruble litt på den..

Utfordringa jeg fikk var denne:
Man skulle legge ut 2 oppskrifter som vi har testet ut og er fornøyd med, spiller ingen rolle om det er våre egne eller fra en kokebok. Kan være lunch, middag, supper, forrett, dessert, kake eller kjeks. Kort og godt alt som kan spises. Velg så ut 4 andre som skal få utfordringen og link til disse på siden din, fortell de om utfordringen din.

Jeg lager stort sett mat "ut fra hodet", ikke ofte jeg følger oppskrift. Nå har jeg tenkt, og har fått klora ned et par "oppskrifter".
Jeg er litt sånn "jeg-tar-det-jeg-finner-hjemme"- person, liker godt å bruke opp rester.
Begge rettene er derfor "ta-det-du-finner" retter:

Rett nr 1
Ta f.eks litt rester av bacon, salami, pepperoni, kokt skinke, chorizo, kylling el annet. (gjerne litt av alt)

Vi bruker ofte rester av brokkoli, paprika, løk, vårløk, purre, ananas (både fersk og på boks), aspargesbønner, champignon (jeg foretrekker fersk, men boks duger), stangselleri eller annet- kort og godt- bruk det du har, og har lyst på i øyeblikket!

Basmati eller Jasminis (el annen)- gjerne rester, men duger med nykokt også.

Av krydder bruker jeg helst Trocomare- salt (fra Helsekosten), nykverna pepper, gjerne fersk reven hvitløk og fersk ingefær (enten reven el som er skjært i bittesmå biter) og evt noe sterkt som chili el cayennepepper (elsker sterk mat!)

Og så trenger du til slutt 1- 2 egg, avhengig av hvor mye du skal lage.

Gjør sånn her:
Skjær alt i strimler/ mindre biter. Ha litt olje i steikepanna (el smør), og ha først oppi kjøttrestene, steik dette til det er varmt, ha så oppi alle grønnsakene og fres de varme. Ha oppi krydder og gjerne oppi en "dæsj" soyasaus om du har -og liker det. Så knekker du 1 el 2 egg rett oppi steikepanna, og vend om så eggene stivner og blander seg med de øvrige ingrediensene. Ha til slutt en passe mengde ris oppi, og steik på svak varme til risen er varm (om den ikke var det i utg.pkt) Jeg foretrekker den "bar" dvs uten saus, dressing, rømme el- men feel free..... God appetitt!

Rett nr 2 blei til på samme måte...
Du trenger:
ca 500 g kjøttdeig
litt lunkent vann
litt reven gulost (el fetaost)
1-2 egg (holder med 1 hvis egget er stort, bruk to om de er små)
litt timian (helst fersk, men tørka duger)
Div annet krydder (jeg bruker gjerne trocomare- salt, chili, paprikapulver, reven fersk hvitløk
1 boks hakka tomater (gjerne den med basilikum og hvitløk)
1 lite glass tacosaus (sterk el medium etter smak)
Har du en rest av tomat purè- bruk gjerne det også
Noen tomater i biter
1-2 boks ananas i biter (ananas-safta skal også brukes!)
Meljevning (jeg bruker speltmel ristet ut med kaldt vann)
Pasta i en el annen form (evt linser, ris el poteter går også an. Anbef potetbåter stekt i ovnen, stekt i olivenolje, salt og pepper )

Gjør sånn her:
Ha kjøttdeig i en bolle. Ha i krydder og ost, bland godt. Spe forsiktig med litt lunkent vann (bare et par-tre ss), og ha lettpiska egg i til slutt. Rør godt, og form til små kjøttboller. Surres på panna til de er gjennomstekt.

Mens kjøttbollene steiker, ha hakka tomater, tacosaus og tomatpure i en kjele, kok opp. Rør så inn meljevning til sausen blir litt tjukkere, og la det få et lite oppkok. Sleng oppi tomater og ananas- med safta! Kort oppkok igjen. Putt kjøttbollene i sausen, eller server saus og boller hver for seg om du vil. Husk pasta, linser, ris el poteter til....

(Når jeg først steiker og griser lager jeg gjerne mange, og fryser unna)
Gi meg tilbakemelding om dere prøver en av disse da! :o)
Lykke til!

Det var mine egenkomponerte "oppskrifter", nå er det på tide å sende utfordringa videre:

Litemuser Verksted
Hønehuset
Garnlykke
Marits hobbyblogg

7 kommentarer:

Hønehuset sa...

Morsomt! Denne må jeg tenke litt på.

Havfruen sa...

hehe...bra det er flere som "setter sammen" en rett i hodet. Hver gang jeg gjør det sier jeg: dette blir spennende..da bli Gubben sååå skeptisk. Men så langt har det gått bra!!

Marit Johanne sa...

Jeg tar utfordringen, må bare tenke meg om litt :)

Anonym sa...

Hallooo!!! Dette høres godt ut, nam nam. Jeg lager også mat etter hva jeg har i huset, og ting blir til etterhvert.
De kjøttbollene høres ut som om noe jeg lagde mye før. En gang laget jeg opp kjempemye, så jeg hadde til 2 middager....trodde jeg. mannen kom så sent hjem, og satt og spiste opp ALT sammen, fordi det var så godt!! dermed måtte jeg lage ny middag dagen etter alikevel, usj!
Så koselig tur dere hadde ute med tantebarna da! Jeg bor i Porsgrunn, vet du. Så skal dere nedover, må du gi et lite pip!!
Fikk du e-mailen jeg sendte? Synes det var så mye artig der.
Ha en god natt!

garnlykke sa...

Takk for den du! Som de andre må også jeg gruble litt;)
God natt og ha en fin dag i morra!

Elin G P sa...

Heia,takk fo kommentar på min blogg,ja det heter Fjellstad her hvor huset vårt står =) or artig et sammentreff dette var da =),kor koselig en blogg du har her da,jeg vil gjerne også legge deg til i min bloggliste. Hilsen Elin

pepperkverna sa...

Rett nr 1 høres deilig ut! Den må prøves! Hege