Jeg har en livsenergi av en annen verden, og har stooort hjerte for håndarbeid og annet som er moro!
Velkommen!
Sitt gjerne ned og ta en prat.... Kaffe?? Te??

mandag 13. september 2010

Småstrikk, innbydelser ferdige og jeg deler verdens beste bolle- oppskrift :o)

Her er den nye kosekluten til Bjørn Timian. Den er strikka av restegarn, og kalles herved "Resten". (Denne er med i Strikk til familien- alongen på Hobbyforum og Restegarn- alongen på Projo)
Bjørn Timian elsker den!
MEN det er ikke min idè altså.....
Søteste gode Gode Klode- Pernille kom med en sånn herlig sak som dere ser på bildet under, og av alle kosekluter vi har prøvd var det denne han ville ha!!! Så kom vi til skrekk- dagen hvor han gulpa på kosen sin.... Da var rådyra gode, og fingrene kjappe til å strikke en til! Selvfølgelig ikke i Pernille-stil, men i Elin- stil, og heldigvis godtar han denne også! Så da har han to, og det er jammen kjekt- for de vaskes jo "av og til" ;o)
Mormor- tøfler med garn fra lageret, og da er de med i Garnlager- alongen på Projo. Utrolig hvor mye garn jeg har på lageret mitt, slutter aldri å bli overraska over det....
Her har jeg brukt svart Falk og flerfarga Viking sportsragg, og oppskrifta har jeg lært av mormor- som har strikka sånne tøfler i nesten 80 år!!!!!!! Hurra for verdens flotteste mormor!!!!
De er dessuten en julegave, og er derfor med i Julegave- alongen som Sylvia har dratt i gang!
Henger du med, Sylvia???

Så er neste fest ferdig planlagt, og alle 20 invitasjonene er ferdige. Noen er sendt, noen levert- og noen skal leveres straks og snart. Verken jeg eller Kristin er medlem av statskirka lenger, og derfor ønsker vi ikke å døpe Bjørn Timian. Ønsker han det når han blir stor, støtter vi han selvsagt- men det valget skal han få ta sjøl. Så istedenfor dåp, skal vi ha en VELKOMSTFEST for å ønske han skikkelig velkommen. Det blir altså ingen navnefest heller, for det er ikke navnet vi feirer- men ungen ;o) 40 gjester er invitert, og vi håper alle og enhver kan komme! Vi gleder oss!!!

Jeg bakte boller til mamma på sjølve 60- års dagen, og denne oppskrifta har jeg fått av henne. Jeg kan dessverre ikke spise disse sjøl, men de er altså KNALLGODE! Jeg er en nybegynner mht kakebaking, men boller er ingen sak- det har jeg bakt i maaaange år. Nå tenkte jeg å dele oppskrifta med dere, den kommer under bildet....
Verdens beste boller:
Ingredienser
6 dl melk
1 kg hvetemel
125 g meierismør
125 g melange
80 g gjær
200 g sukker
kardemomme etter smak (jeg har ganske mye...)
Evt rosiner
Egg til pensling

Dobbel dose:
9 dl melk
1, 5 kg hvetemel
375 g smør, ca halvparten meieri og halvparten melange
140 g gjær
300 g sukker
kardemomme etter smak
Evt rosiner
Egg til pensling

-Smuldre gjær i en bakebolle.
-Varm melka litt og smelt smøret, ha dette oppi samme bolle/ kjele. Sjekk temperaturen ved å helle en teskje av blandinga over pulsen/ håndleddet. Når du ikke kan kjenne blandinga, er det passe temperatur. Da heller du litt og litt av denne blandinga oppi bollen med gjæren, rør godt mellom hver gang- sånn at gjæren smuldres helt opp.
-Ha så i sukkeret, og alt det tørre til slutt.
-Bland alt godt med en sleiv el.
-Jeg anbefaler å bruke Tupperware bakebolle, og da er framgangsmåten sånn:
Fyll oppvaskkummen med glovarmt vann, senk bollen nedi. Sjekk at du har huska å "poffe" ut lufta av bakebollen- det er viktig! Så setter du deg ned og strikker og koser deg til det sier POFF på kjøkkenet. Den lyden er ikke til å ta feil av !;o) Jeg gjentar denne prosessen enda en gang- da syns jeg resultatet blir best.

Dersom du ikke har bakebollen til Tupperware (-kjøp den!):
Fyll oppvaskkummen med glovarmt vann, legg en rist over kummen- og sett bollen oppå- med et klede over. (evt kan bollen settes på varmekabler, men følg med- da kan du få deg en overraskelse...) Lå stå en god stund, og sjekk innimellom. Deigen er ferdig heva når du kan dytte nedi deigen med bøyd pekefinger, og den "spretter" raskt opp igjen.

Så kommer trille- delen, men først;
-Elt deigen godt! Deretter deler du deigen opp i så store emner du syns er perfekt for deg og dine.
- Putt evt oppi en passende mengde rosiner oppå emnet, og pakk de inn med deig.
- Trill ut bollene- og legg de på et bakepapirkledt steikebrett. Ikke legg de for tett- de eser endel!!!  (Jeg pleier å legge 4x 4 stk)
- Så skal de etterheves til du kan SE at de har blitt "voksne". (Kle gjerne bollene med plastfolie i denne perioden)
- Pensletid; Knekk egg, og pisk lett med gaffel (både plomma og eggehvita). Pensle godt i alle kriker og kroker. Da blir de så blanke og fiiine!
- Steiketid; Steikes midt i ovnen, på over- og undervarme- 200 grader i ca 8- 12 min. Følg med fra 8 min- de skal bli gyldne, men ikke supermørke...

Lykke til- og koooos dere! Og gi meg gjerne tilbakemelding om dere prøve denne!

Ha den aller beste uka, allesammen!!! Gode klemmer fra Elin

4 kommentarer:

Muffin sa...

Kosekluten var fin og hyggelig :) og bollene ser gode ut, nam nam, tror ikke jeg orker å bake så her blir det visst bare knekkebrød. Ha en fin uke!

mimouna sa...

Nybakte boller, mmmmm!

Det var en veldig søt koseklut da, godt valg av den unge mannen. :o)

Marit Johanne sa...

Så søt koseklut! Høres veldig koselig ut med velkomstfest for Bjørn Timian, og fine innbydelser. Det blir kanskje deilige boller da?

Anonym sa...

En nydelig koseklut!
Så lurt med velkomstfest. Innbydelsene er nydelige.
Klem Igi